top of page
bgImage

Onze diensten

Trimmen:

Trimmen is een verzamelnaam voor de verzorging van de vacht. Er zijn verschillende soorten vachten en deze vragen allemaal verschillende trimtechnieken.  Afhankelijk van de vacht wordt de juiste techniek toegepast.  

Bij River & Blue krijgt uw huisdier een complete behandeling die past bij de vacht en/of uw wensen


Plukken

Honden met een ruwharige vacht worden geplukt of gestript.

Het verwijderen van “dood” haar door het met wortel en al uit de huid te trekken. Dit kan alleen als de vacht “rijp” is, dat wil zeggen, het dode haar laat vrij makkelijk los en is pijnloos te verwijderen met de vingers. Als een hond voor een plukbeurt in de trimsalon komt, wordt hij eerstgoed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald en nageltjes worden geknipt.

Scheren

Met de tondeuse wordt het haar ingekort. Door het gebruik van verschillende scheerkoppen kan de gewenste haarlengte worden gerealiseerd.

Scheren kan sommige vachten zoals ruwharigen kapot maken. De vachtstructuur veranderd, de kleur wordt vaal, de hond gaat extra vacht aanmaken en bovendien kan irritatie van de huid ontstaan. Denk daarom altijd goed na voor u aan de trimster vraagt om de hond kort te scheren, want eenmaal de hond is geschoren is de weg terug vaak een moeizame en dure aangelegenheid.

Een goede trimster zal scheren van vachtsoorten die een andere behandeling vereisen dan ook enkel in noodgeval doen.

Knippen

Het inkorten van de vacht met een schaar. Deze techniek wordt toegepast bij de kniprassen zoals onder andere de Poedel en de Kerry Blue terrier.

Ontklitten

Ontklitten betekent ontwarren van stukken haar die samengeklit zijn. Klitten ontstaan wanneer de vacht niet grondig en regelmatig genoeg wordt geborsteld. De ene vachtsoort klit al makkelijker dan de andere. Vaak borstelt de eigenaar wel genoeg, maar kent hij de juiste borsteltechniek niet waardoor het haar niet grondig genoeg wordt geborsteld en er zo klitten ontstaan. Vraag altijd raad aan je trimster! Zij kan je voortonen hoe het moet en kan je ook aan het juiste materiaal helpen.

Wanneer ontklitten (wat een pijnlijke zaak is voor de hond) niet meer mogelijk is moet er vaak worden overgegaan tot scheren of uitknippen van de klitten. Daarom is een goed onderhoud van de vacht van vitaal belang voor je hond.

Effileren

Dit is het uitdunnen van de vacht met de effileerschaar. Deze techniek wordt toegepast bij zeer dichte vachten om het haar uit te dunnen. Ook het vlakker maken van de vacht kan met de effileerschaar. Te scherp geknipte lijnen kunnen met de effileertechniek worden verzacht om het haar zo natuurlijk mogelijk te laten vallen.

Bijvoorbeeld de Golden Retriever en de Engelse Cocker Spaniël zijn effileerhonden. Het effileren wordt ook vaak bij Maltesers toegepast.

Ontwollen

In de ruiperiodes (het voor- en najaar) van bijvoorbeeld de Alaskan Malamute, de Berner Sennen en de New Foundlander wordt de oude loslatende ondervacht verwijderd.

Bij ontwollen wordt de wollige ondervacht door middel van heel goed kammen weggehaald. Hiervoor worden allerlei gereedschappen gebruikt. Bijvoorbeeld, kam, borstel, herdersharkje en dergelijke. Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig gekamd wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg. Een hond met deze vacht zien we 2 tot 4 keer per jaar in de trimsalon. Een hond die komt voor ontwollen, wordt eerst helemaal gekamd en geborsteld, daarna gewassen en met een krachtige waterblazer uitgeblazen om nog meer losse wol te verwijderen, geföhnd, voetjes bijgeknipt, nageltjes geknipt en de oren schoon gemaakt.

Kortharige Honden

Deze hoeven toch niet naar een trimsalon? Denkt men! Hier heb ik wel degelijk iets voor. De hond wordt eerst met een rubberen borstel behandeld om zoveel mogelijk dood haar te verwijderen. daarna wordt hij gewassen met een shampoo die ik laat het intrekken zodat het haar goed loskomt. Hierna wordt de hond drooggeblazen met een waterblazer. Vervolgens wordt de hond geföhnd en ondertussen nog eens goed geborsteld. Uw hond kan daarna nog wel wat haar verliezen, maar is door deze behandeling eerder door de verhaarperiode heen. Tot twee weken na de behandeling niet borstelen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd en krij je al snel overborstelingseffect.

Eventueel deze behandeling na een maand herhalen.

Zeer geschikt voor Labradors, Beagles en Jack Russels en andere kortharige honden.

Nagels

Ook de nageltjes van onze viervoeters verdienen de beste zorgen.  Lange nagels kunnen leiden tot splitsen, afbreken of kunnen er toe bijdragen dat men blijft haken of men slecht kan lopen. Daarom is het ook belangrijk dat deze goed verzorgt worden. 

Puppy & gewenning

De eerste keer trimmen kan leiden tot stress of slechte ervaringen.  Daarom vinden wij het belangrijk dat we uw viervoeter klaar maken voor deze trimbeurt.  We laten de hond gewennen aan de materialen en handelingen zonder dat er effectief wordt getrimd.  We geven jouw vriend een leuke ervaring zodat ze graag terugkomen en we zo kunnen overgaan tot trimmen.

Openingsuren:

Enkel op afspraak

Gsm:

0494 61 82 63

Adres:

Krokuslaan 74

2460 Lichtaart

bottom of page